De beurshandel op Wall Street reageerde woensdag opgetogen op het voorlopige akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond.

De beurzen stonden in aanloop naar de aankondiging van de deal al overtuigend op winst en hielden de positieve stemming vast nadat hun optimisme was bevestigd door de Senaat.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 1,4 procent hoger op 15.373,83 punten. De brede S&P 500 steeg ook 1,4 procent, tot 1721,54 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 3839,43 punten 1,2 procent boven de slotstand van dinsdag.

Leiders van de Democraten en Republikeinen in de Senaat gaven woensdag aan dat het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid tijdelijk wordt verhoogd en dat de federale overheid weer geld krijgt. Daarmee is de acute dreiging van een wanbetaling door de Amerikaanse Staat voorlopig uit de weg geruimd. ,,Beleggers zijn opgelucht nu het erop lijkt dat we niet het ravijn in gaan”, zei een Amerikaanse analist tegen persbureau Bloomberg. ,,Het zwartste scenario is van tafel.”

Beleggers kunnen hun aandacht nu richten op de resultaten van bedrijven en het voorzichtige herstel van de Amerikaanse economie. Die groeide de afgelopen weken opnieuw in een gematigd tempo, zo bleek uit het maandelijkse rapport van de Federal Reserve.

Stanley Black & Decker ging ruim 14 procent onderuit. De Amerikaanse producent van gereedschap en beveiligingsproducten verlaagde zijn verwachting voor de winst per aandeel voor dit jaar. De groei bij het concern wordt beknot door de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid en de winstmarge bij de beveiligingstak herstelt minder snel dan verwacht.

Chipmaker Intel won 1,3 procent. Het bedrijf meldde dinsdag nabeurs dat het de winst en omzet afgelopen kwartaal overwegend gelijk wist te houden aan de resultaten van een jaar eerder. Internetbedrijf Yahoo leverde 0,9 procent in. Yahoo zag de winst in het derde kwartaal verder stijgen, terwijl de omzet juist iets daalde.

In Mexico steeg het aandeel América Móvil ruim 3 procent. Het Mexicaanse telecomconcern meldde woensdagavond af te zien van het voorgenomen bod op KPN.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg mede dankzij het akkoord in de Senaat met 1 procent tot 102,20 dollar. De euro werd voor 1,3530 dollar verhandeld, tegen 1,3490 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl